Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/cpf.si/public_html/admin/inc/config.php on line 20
Gotovinsko posojilo takoj
041 685 000

BLOG

Gotovinsko posojilo takoj

20.07.2015

»Bančništvo v senci« oziroma »Shadow banking« je pri nas relativno neznan pojem, v tujini pa je bančništvo v senci že dobro uveljavljeno. Gospodarske celice pogostokrat ne vedo, da je tudi s pomočjo bančništva v senci mogoče pridobiti gotovinsko posojilo takoj. Gre pravzaprav za gospodarsko aktivnost, ki je zelo podobna bančništvu, saj gre tudi v tem primeru za posojanje sredstev tudi v obliki gotovinskih posojil, ki so jih prispevali investitorji. Značilnost podjetij, ki izvajajo takšno dejavnost, je, da so manjša, zelo fleksibilna in izjemno prilagojena strankam zato je na ta način možno pridobiti različne vrste posojil, tudi gotovinska posojila takoj. V splošnem gre za različne vzajemne sklade, hedge sklade, finančne družbe in brokerje.

Tudi IMF v svoji študiji objavljeni v Oktobru 2014 ugotavlja rast bančništva v senci v zadnjih letih. Glede na raziskavo je obseg bančništva v senci v ZDA med 15 000 in 25 000 miljard dolarjev, v Evro območju pa se giblje med 13500 in 22500 miljard. Zanimiv je podatek, da je obseg bančništva v senci na trgih v razvoju 7000 miljard in da shadow banking na teh trgih raste bistveno hitreje kot klasično bančništvo. Vsekakor gre za nezanemarljive številke, ki jih je vredno obravnavati.

Bančništvo v senci je lahko za gospodarski razvoj države izjemno koristno, saj s svojimi produkti kot so gotovinska posojila takoj, hitra premostitvena posojila, hitri kredit, posojila za investicije, posojila za povečanje obratnega kapitala in drugimi produkti pomembno povečuje dostopnost posojil gospodarskim celicam. Še posebej je to koristno v ekonomijah, kjer obstajajo težave v klasičnih bankah in celotnem bančnem sistemu, kjer je porušeno zaupanje med bančnim sistemom in deficitnimi gospodarskimi celicami ali kjer obstajajo omejitve pri kreditiranju ali obrestnih merah. Verjetno bi tudi slovenskemu gospodarstvu lahko pripisali nekaj zgornjih lastnosti, posledično pa lahko tudi v Slovenij pričakujemo razvoj različnih oblik bančništva v senci, ki bo na trg ponudilo najrazličnejše oblike posojil, tudi gotovinsko posojilo takoj.

Vse objave